Natuurwetenschappen

 

Heb je interesse in natuurwetenschappen en wiskunde? Ben je nieuwsgierig van aard? Zoek je naar verklaringen? Hou je van zelf experimenteren en kan je logisch redeneren? Een natuurwetenschapper leert onderzoeken en onderzoekend leren. Je bent in staat om zelfstandig informatie kritisch te bekijken, te structureren en te verwerken. Deze richting omvat veel wiskunde, biologie, chemie en fysica. Natuurwetenschappers in spe kiezen voor deze studierichting!


Visie op de studierichting

Deze doorstroomrichting omvat een combinatie van een brede basisvorming en een specifiek gedeelte. Het specifiek gedeelte zorgt voor een verdieping in de wetenschapsvakken en voor een sterkere wiskundige ontwikkeling. Daarnaast stoomt natuurwetenschappen leerlingen klaar voor een wetenschappelijke doorstroomrichting in de derde graad.

Leerlingenprofiel

Leerlingen kiezen deze studierichting vanuit hun interesse in wetenschappen en wiskunde. Ze zijn bovendien nieuwsgierig van aard, zoeken naar verklaringen, willen zelf experimenteren en kunnen logisch redeneren. Leren onderzoeken en onderzoekend leren staan hier centraal. De leerlingen zijn ook in staat om zelfstandig informatie kritisch te bekijken, te structureren en te verwerken. Daarnaast hebben ze aandacht voor correct taalgebruik en willen ze hun communicatieve vaardigheden versterken. Deze leerlingen zien voor zichzelf een toekomst weggelegd in een wetenschappelijke vervolgopleiding in het hoger onderwijs.

Vervolgopleidingen na de derde graad

Met deze studies zijn veel vervolgopleidingen mogelijk. Enkele typische vervolgopleidingen zijn:

  • Wetenschappen: Biologie, Chemie, Fysica en Sterrenkunde,  Geologie, Geografie,  Biochemie, Biotechnologie

  • Ingenieurswetenschappen: Ingenieurswetenschappen, Industriële wetenschappen, Bio-ingenieur, Architectuur

  • Geneeskunde (mits slagen van toelatingsproef): Geneeskunde, Tandheelkunde, Diergeneeskunde

  • Andere: Wiskunde, Informatica, Defensie, Nautische wetenschappen …

 

Flex-uren

We onderscheiden 3 soorten invulling van de Flex-uren:

1. Remediëring van vakken van het kerncurriculum
In alle studierichtingen mogelijk: wiskunde, fysica, Frans en Nederlands

2. Verdieping van vakken van het kerncurriculum (1u)
Natuurwetenschappen: wetenschappelijk werk natuurwetenschappen, Engels, Frans

3. Verbreding met andere vakken ten aanzien van het kerncurriculum (1u)
Nieuw Grieks, Duits, Spaans, Italiaans, Japans, Chinees, filosofie, duurzaamheidsstudies, dierlijk gedrag, debat, woordkunst-drama, beeldende/grafische kunst, hedendaagse dans, sport, seminarie ‘vrij project’ (o.a. STEM).

Aanvullend

Meerdere keren per schooljaar worden de lessenroosters doorbroken om te werken aan de eindtermen burgerschap, gezondheidseducatie en cultureel bewustzijn en expressie.

Via coachingsgesprekken worden onder meer de leercompetenties en de onderwijsloopbaan van dichtbij opgevolgd, in kaart gebracht en bijgestuurd waar en wanneer nodig.