Moderne Talen

 

Spreek je graag meerdere vreemde talen, ben je nieuwsgierig naar hoe taal als systeem werkt en wil je weten wat de impact van taal op cultuur en samenleving is, dan ben je in de studierichting moderne talen aan het juiste adres. Je verdiept in de eerste plaats je communicatievaardigheden in het Engels, Frans en Nederlands, maar er is ook ruime aandacht voor de literatuur van deze talen. Daarnaast leer je maar liefst één nieuwe moderne vreemde taal: Duits. Bijkomend kan je je honger naar talen stillen met o.a. een keuze uit Spaans, Italiaans, Nieuw-Grieks, Chinees …


Visie op de studierichting

Leerlingen verdiepen in de eerste plaats hun communicatievaardigheden in het Engels, Frans en Nederlands. Daarnaast krijgen zij een extra vreemde taal, namelijk het Duits. Op basis van de keuzes die de school maakt, kunnen zij daarenboven in het complementair gedeelte ook Spaans of een andere vreemde taal volgen.

Deze studierichting daagt leerlingen ook uit op basis van verschillende componenten van het wetenschapsdomein moderne talen: pragmatiek, sociolinguïstiek, taalsystematiek en literatuur. Zij maken daarnaast ook alvast kennis met enkele aspecten van het wetenschapsdomein communicatiewetenschappen: hoe werken communicatie en media, welke invloeden spelen er, welke perspectieven kunnen we innemen, hoe kunnen we hierbij communicatiemodellen toepassen…?

Leerlingenprofiel

Deze studierichting is bestemd voor leerlingen met een brede talige en culturele interesse. Zij zijn geboeid door talen, spreken graag verschillende vreemde talen, zijn nieuwsgierig naar hoe taal als systeem werkt, hoe communicatie werkt en willen weten wat de impact van taal op cultuur en samenleving is. Zij lezen ook graag en staan open voor allerlei vormen van literatuur.

De leerlingen die interesse hebben om zich in deze wetenschapsdomeinen verder te verdiepen in de 3e graad, kunnen, behalve voor de ‘klassieke’ studierichtingen moderne talen ook kiezen voor de domeingebonden doorstroomrichting ‘Taal en communicatiewetenschappen’. Dit is een mooie, brede vervolgopleiding na Moderne Talen in de 2e graad.

Vervolgopleidingen na de derde graad

Taal- en Letterkunde, Toegepaste taalkunde, Gecombineerde studiegebieden (Afrikaanse talen en culturen, Oost-Europese talen en culturen, Oosterse talen en culturen, Taal- en regiostudies), Archeologie en Kunstwetenschappen, Geschiedenis, Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, Psychologie en Pedagogische wetenschappen / Gecombineerde studiegebieden (Pedagogie van het jonge kind), Sociaal-agogisch werk, Gecombineerde studiegebieden (Global communication, International Affairs, Sociaal-economische wetenschappen), Politieke en Sociale wetenschappen, Rechten, Notariaat en Criminologische wetenschappen / Onderwijs / Handelswetenschappen en Bedrijfskunde (Journalistiek, Communicatiemanagement)

 

Flex-uren

We onderscheiden 3 soorten invulling van de Flex-uren:

1. Remediëring van vakken van het kerncurriculum
In alle studierichtingen mogelijk: wiskunde, fysica, Frans en Nederlands

2. Verdieping van vakken van het kerncurriculum (1u)
Moderne Talen: chemie + fysica, biologie A, wiskunde

3. Verbreding met andere vakken ten aanzien van het kerncurriculum (1u)
Nieuw Grieks, Duits, Spaans, Italiaans, Japans, Chinees, filosofie, duurzaamheidsstudies, dierlijk gedrag, debat, woordkunst-drama, beeldende/grafische kunst, hedendaagse dans, sport, seminarie ‘vrij project’ (o.a. STEM).

Aanvullend

Meerdere keren per schooljaar worden de lessenroosters doorbroken om te werken aan de eindtermen burgerschap, gezondheidseducatie en cultureel bewustzijn en expressie.

Via coachingsgesprekken worden onder meer de leercompetenties en de onderwijsloopbaan van dichtbij opgevolgd, in kaart gebracht en bijgestuurd waar en wanneer nodig.