Latijn

 

Ben je nieuwsgierig naar de taal, cultuur, geschiedenis en samenleving waarbinnen teksten in het Latijn zijn geschreven? Wat grammatica en woordenschat schrikt jou niet af? Je gaat onder meer aan de slag met gedichten, dierenverhalen, geschiedkundige teksten en toneelstukken. Pik je snel nieuwe talen op én heb je een grote interesse in literatuur? Dan is Latijn zeker iets voor jou!


Visie op de studierichting

Deze doorstroomrichting omvat een combinatie van een brede algemene basisvorming en een pakket ‘gevorderde wiskunde’ in het specifiek gedeelte. De leerlingen gaan thematisch en genregebonden aan de slag met teksten en krijgen een diepgaand begrip door aandacht voor de taal, de cultuurhistorische inhoud en de manier waarop men met verschillende thema’s omgaat. Daarnaast wordt er gefocust op de ervaring van de lectuur.

Leerlingenprofiel

Deze studierichting spreekt leerlingen aan die geïnteresseerd zijn in de taal, cultuur, geschiedenis en samenleving waarbinnen teksten in het Latijn zijn geschreven. Daarnaast tonen ze interesse voor literatuur en zien het als een uitdaging om gestructureerd met taal aan de slag te gaan.

Vervolgopleidingen na de derde graad

Taal- en Letterkunde (Klassieke Talen), Toegepaste taalkunde, Afrikaanse talen en culturen, Oost-Europese talen en culturen, Oosterse talen en culturen, Taal- en regiostudies, Archeologie en Kunstwetenschappen, Geschiedenis, Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen Architectuur, Industriële wetenschappen en Technologie, Productontwikkeling, Architectuur, Biotechniek, Digital design, Industriële wetenschappen en Technologie Wetenschappen (Biochemie en biotechnologie, Biologie, Chemie, Geografie, Geografie en geomatica, Geologie, Toegepaste wetenschappen, Toegepaste biologische wetenschappen, Computerwetenschappen, Fysica, Fysica en sterrenkunde, Informatica en Wiskunde), Biomedische wetenschappen, Biotechniek, Bewegings- en Revalidatiewetenschappen, Farmaceutische wetenschappen, Sociale gezondheidswetenschappen , Gezondheidszorg, Psychologie en Pedagogische wetenschappen, Pedagogie van het jonge kind, Sociaal-agogisch werk, Global communication, International Affairs, Sociaal-economische wetenschappen, Politieke en Sociale wetenschappen, Rechten, Notariaat en Criminologische wetenschappen, Onderwijs, Handelswetenschappen en Bedrijfskunde (Journalistiek, Communicatiemanagement), Gezondheidszorg Geneeskunde (toelatingsproef), Tandheelkunde (toelatingsproef), Diergeneeskunde.

 

Flex-uren

We onderscheiden 3 soorten invulling van de Flex-uren:

1. Remediëring van vakken van het kerncurriculum
In alle studierichtingen mogelijk: wiskunde, fysica, Frans en Nederlands

2. Verdieping van vakken van het kerncurriculum (1u)
Latijn: chemie + fysica (2u), biologie A , Engels, Frans

3. Verbreding met andere vakken ten aanzien van het kerncurriculum (1u)
Nieuw Grieks, Duits, Spaans, Italiaans, Japans, Chinees, filosofie, duurzaamheidsstudies, dierlijk gedrag, debat, woordkunst-drama, beeldende/grafische kunst, hedendaagse dans, sport, seminarie ‘vrij project’ (o.a. STEM).

Aanvullend

Meerdere keren per schooljaar worden de lessenroosters doorbroken om te werken aan de eindtermen burgerschap, gezondheidseducatie en cultureel bewustzijn en expressie.

Via coachingsgesprekken worden onder meer de leercompetenties en de onderwijsloopbaan van dichtbij opgevolgd, in kaart gebracht en bijgestuurd waar en wanneer nodig.