Van Arctica naar Antarctica

Door de klimaatproblematiek en de expedities van het duo Hubert-Dansercoer is de belangstelling voor de poolgebieden de laatste jaren sterk toegenomen.

In het Atheneum hadden wij bovendien het geluk dat twee van onze leerlingen, Werner De Waele uit 6 WeWi en Willem Van Doorne, nu student 3de bachelor geologie, dankzij een wetenschappelijke wedstrijd - respectievelijk class@poles van de Universiteit Gent en de studentenexpeditie Spitsbergen 2005 van de Universiteit Antwerpen - een reis naar het Noorse Spitsbergen mochten ondernemen.

En vorige zomer kreeg Mevr. Mieke Eggermont, lerares Biologie aan onze school, de unieke gelegenheid om gedurende twee weken diepzeeonderzoek te verrichten vanop het Duitse schip 'Polarstern'.
Op vrijdag 15 februari 2008 vertelden zij alle drie, voor een vol auditorium van de Hogeschool Gent, over hun boeiende avonturen in het barre, hoge Noorden.

Zo'n 200 leerlingen luisterden gefascineerd naar hun uiteenzettingen en keken vol verwondering naar de prachtige foto's. Ook de charmante korte film vanop de Polarstern viel in de smaak van de aanwezigen.

Ter gelegenheid van het International Polar Year en uiteraard ook in het kader van het 50-jarig bestaan van onze school, was ook Professor Jean-Pierre Henriet, oud-leerling van het Atheneum, uitgenodigd.
Hij maakte de cirkel rond en nam ons - alweer aan de hand van een mooie powerpointpresentatie - mee naar het zuidpoolgebied.

We bereikten Antarctica zowel via Kaapstad als via de Argentijnse basis Esperanza (Hope Bay).
We zagen nu pinguïns, voeren op de Weddell-zee en voorbij de Renard-kaap
( Professor Henriet is hoofd van het Renard Centre of Marine Geology aan de Universiteit Gent ) en traden in de voetsporen van Adrien de Gèrlache, de Belgische ontdekkingsreiziger die in 1898 in primitieve omstandigheden de poolcirkel verkende.

Iedereen was het erover eens : dit was naast een heerlijke vooral een leerrijke namiddag !