BBC Public Speaking Awards 2011 : Simon De Decker (6 MTWE) schittert!

De Telenet – BBC Public Speaking Awards, georganiseerd door Telenet in samenwerking met de BBC, is al aan zijn vierde editie toe. Met deze wedstrijd, die in het teken staat van de Engelse taal, wil Telenet jongeren tussen 16 en 20 jaar de kans geven om zich te bekwamen in het spreken in het openbaar (in het Engels) en hun mening te geven over actuele onderwerpen die jongeren van vandaag bezig houden. De deelnemers bereiden over een bepaald onderwerp een speech voor die vijf minuten mag duren. Die dragen ze dan voor aan een jury en publiek. Vijf minuten retoriek waarmee ze als het ware in de voetsporen van Obama en Churchill treden.

“Retorica kan erg belangrijk zijn in het dagelijks leven. Deze wedstrijd is dan ook de geschikte kans om zich te verdiepen in de correcte opbouw van een goede redevoering en het bekijken van andermans spreekkunst”, aldus Myriam De Pauw, coördinator van de Telenet - BBC Awards.

Niet minder dan 148 studenten uit 49 scholen schreven zich in voor de Telenet – BBC Public Speaking Awards 2011. Verschillende voorrondes, een kwartfinale en een halve finale later is bekend welke 10 jongeren deelnemen aan de Nationale Finale.

 

Jan Hautekiet, tijdens de halve finale voorzitter van de jury, geeft uitleg: “De kernelementen in de beoordeling zijn altijd de kracht van het verhaal, de persoonlijke visie en de heldere performance. Het is onontbeerlijk voor de studenten om goed af te bakenen wat ze willen vertellen, hoe ze dat willen doen, en hoe een brug te slaan tussen hun eigen persoonlijkheid en het publiek. In een tijdperk waarin publieke communicatie van levensbelang is, is het hartverwarmend om te zien dat zoveel studenten gemotiveerd zijn om sterk te worden in deze discipline.”

En ook Ray Cokes, true Brit en bekend van TV, was erbij en zei na afloop van de halve finale: “I am very happy to be involved in such a positive project. The youth of today are the leaders of tomorrow and confident public speaking is a vital communication skill in the modern connected world.”

Bekijk hier het filmpje met Ray Cokes: http://www.youtube.com/bbcawards

Onze Simon De Decker was een van die meest welsprekende Belgische studenten die tijdens de spannende finale op 30 april mocht strijden voor de titel van ‘Best Public Speaker van België'.

Op zaterdag 2 april streden nog 24 studenten voor een plaatsje in de finale, maar slechts 10 van hen stroomden door.  Vier meisjes en zes jongens wedijverden voor de prestigieuze titel. Proficiat Simon !

Bekijk hier de foto’s van de 10 finalisten: http://www.newsenginepr.com/documents/telenet.xml

Bekijk hier de voorstelling van de 10 finalisten: http://www.bbcawards.be/videos_2011_semi.php

Bekijk hier de Facebook pagina: http://www.facebook.com/pages/Telenet-BBC-Awards/201780496510445

Tijdens de finale op 30 april werd elke speech door een zevenkoppige jury beoordeeld op presentatie, inhoud en argumentatie en een question team legde in een vragenronde de studenten het vuur aan de schenen.

Met zijn voordracht, getiteld 'Villains or visionaries?' in het kader van de topic 'Big companies, big responsibilities?' verdedigde Simon onze school op uitmuntende wijze. Hij won helaas niet maar hijzelf en de school ( 3 jaar gratis Hotspot aangeboden door Telenet ) vielen dik in de prijzen.

Vanwege de directie, de leerkrachten en in het bijzonder vanwege Mevr. P. Stitt, zijn fiere lerares Engels, nogmaals van harte gefeliciteerd !

Een dikke proficiat gaat ook naar Laura Chielens ( 6 LWe) en Jantien Van Renthergem ( 6 GL) die eveneens moeiteloos door de preselecties geraakten. Net als Simon bereikte Laura de halve finales en dus waren er twee van onze leerlingen bij de beste 24 !

Well done !