Proclamatie 2010 : 306 leerlingen namen afscheid

De lieflijke clip die bij het mooie lied 'The first day of my life' hoorde, sloeg onmiddellijk de juiste toon aan. De proclamatie 2010 begon met ontroering die harmonisch in klank en beeld werd uitgedrukt. Hun onderlinge verhouding en hun gezamenlijke bijdrage aan het geheel spraken boekdelen en openden ogenblikkelijk onze ogen. 'Bright eyes'.

Het deed ons eventjes met een vleugje nostalgie terugdenken aan het voorbije schooljaar en liet ons beseffen hoe vluchtig en broos de dagen, hoe belangrijk liefde en vriendschap wel zijn.

 

Alea iacta est. De teerling is geworpen. Dat waren de eerste woorden van de plechtigheid en Dhr. Renson, leraar Frans, betrad als eerste het podium. Op een speelse, ondeugende manier leidde hij zijn vriend Pierre Schoentjes in, Professor Franse literatuur aan de Universiteit Gent.

Het was een genoegen om te luisteren naar de promotor van de laatstejaars. Dhr. Schoentjes' gedachten, boeiende ideeën en inzichten reikten veel verder dan het alledaagse en openden de blik van alle aanwezigen. Hij vertelde over zijn jaren hier op het Atheneum en achter zijn woorden zat een fascinerende wereld vol boeken verborgen. Zijn inspirerende toespraak kunt u hier lezen.

Het optreden van Sofie Van Lysebeth en Cyriel Vandenabeele was innemend. 'The greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return.' Sofie, begeleid door Cyriel op gitaar, zong die tekst van Nat King Cole's 'Nature boy' ontwapenend en oprecht.Alle muzikale intermezzi getuigden ook dit jaar weer van hartverwarmende klasse.

Na de dodenhulde, waarbij dit jaar waardig afscheid werd genomen van Dhr. Eddy Rosseel die van 1988 tot aan zijn op pensioenstelling in het jaar 2000 directeur was van het Atheneum, coverden Bert Pillaert en Simon Hendrick op sublieme wijze 'Wish you were here' van Pink Floyd.Jeanne Vauterin vertolkte in dit Chopinjaar met gevoel en nuancering de mazurka opus 67 nummer 2 : een schitterend moment dat niets anders dan het ogenblik liet gelden.

En nadat Elise Buggenhout en Eline Jacques, begeleid door 'Je suis venue te dire que je m'en vais' naar voren waren getreden en in naam van alle leerlingen een charmant slotwoord hadden uitgesproken, brachten Loic Jeuniaux, Cyriel Vandenabeele en Nick Van Mol een prachtige akoestische versie van Bruce Springsteens 'Further on up the road'.Dat het Atheneum naast een kwaliteitsvolle ook een maatschappelijk geëngageerde school is, werd duidelijk toen er gewezen werd op de acties voor Music for life en voor Haïti. De opbrengst van het uitvaartontbijt, 556 euro, werd dit jaar geschonken aan de Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het UZ Gent. Het hoofd van die afdeling, Dhr. Eric Schoentjes, broer van de promotor en eveneens oud-leerling van onze school, sprak recht uit het hart toen hij de leerlingen bedankte : waardevolle woorden met betekenis naar aanleiding van een nobel en achtenswaardig initiatief.

De toespraak van Mevr. Machiels, directeur van het Atheneum, de verzorgde powerpointpresentatie, de waardevolle prijsboeken, het mooie jaarboek, de warme hulde die Xander Tijssens, Jef Willem en Laura Lawaisse als 'Trouwe Vosjes' gebracht werd; alles droeg bij tot de sfeer en de stijl van het geheel.Omdat de plechtigheid met een Latijnse uitdrukking was begonnen, werd er ook afgesloten met gevleugelde Latijnse woorden : 'Ga nu, beste abituriënten, ga nu met een heerlijk, vrolijk gevoel in het hart, ga nu in vreugde, in zoete jubel, ga nu in dulci jubilo.'

Toen vulde Mike Oldfields muziek de zaal...