Olympische ‘Vossen’ eervol gehuldigd !

Op maandag 22 september werden de vijf leden van onze grote ‘Voskensfamilie’ gehuldigd die deze zomer aan de Olympische Spelen in Peking deelnamen.

Zowel gewichtheffer Tom Goegebuer, polsstokspringer Kevin Rans (die helaas niet aanwezig kon zijn), turner Koen Van Damme als wielrenner Iljo Keisse zijn immers oud-leerlingen van onze school en Gaëlle Mys is net begonnen aan haar laatste jaar in de richting Moderne Talen – Topsport.

Dhr. Van hamme, topsportcoördinator van onze school, verwelkomde de talrijke genodigden onder wie de Gentse Schepen voor Sport, dhr. Christophe Peeters, eveneens een ex-leerling van onze campus.

In zijn toespraak vestigde dhr. De Maeyer, algemeen directeur van de Scholengroep Panta Rhei, vol lof de aandacht op de knappe prestaties van de vier aanwezige topsporters.

Sedert 1960 had geen enkele Belgische turner zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Koen Van Damme viel na 48 jaar die eer te beurt.
Gewichtheffer Tom Goegebuer studeerde in 1993 bij ons af in de studierichting Wetenschappen –Wiskunde.
Op de Spelen werd hij in zijn gewichtsklasse (- 56kg) 13de dank zij een nieuw nationaal record : 251 kg. Hij verbeterde zich in het trekken tot 114 kg en evenaarde zijn stootrecord van 137 kg. Hij werd met die dertiende plaats bovendien eerste Europeaan.
Iljo Keisse reed door maagpijn een enigszins teleurstellende puntenkoers (twaalfde) maar herpakte zich in de ploegkoers met De Ketele. Ze strandden op een halve ronde van goud en werden vierde. Helaas, net geen medaille.
Gaëlle Mys was de op één na jongste deelneemster aan het olympische turntornooi – in november wordt ze 17. Ze plaatste zich met een nieuw persoonlijk record (57.150 punten) knap voor de allroundfinale artistieke gymnastiek. Ze behoorde daarmee tot de 24 beste turnsters van de wereld.
Een droom die uitkwam en die van haar, daar toen in Peking, het gelukkigste meisje ter wereld maakte.

Ook Tosh Van der Sande en Moreno De Pauw uit 5 Topsport, respectievelijk wereldkampioen en vice-wereldkampioen puntenkoers tijdens het Wereldkampioenschap Wielrennen Junioren op de baan in Zuid-Afrika en Evelyn Arys (uit 6 Topsport) werden in de bloemetjes gezet. Evelyn behaalde in Zuid-Afrika een schitterende derde plaats in de ploegenachtervolging.
Gijs Van Hoecke (uit 5 Wetenschappen-Topsport), die samen met Tosh Van der Sande vice-wereldkampioen ploegkoers werd, was omwille van een wedstrijd in Kroatië verontschuldigd.

Alle aanwezige topsporters ontvingen uit de handen van de Gentse Schepen dhr. Christophe Peeters en van Mevr. Anne Machiels, directeur van het Atheneum, de bronzen Vos en een prachtig geschenk.

Voor Tom, Koen (afgestudeerd in 2005) en Iljo (afgestudeerd in 2001) was de gezellige receptie ook een blij weerzien met enkele ex-leerkrachten. Uiteraard werd er vooral gepraat over Peking, over topsport en studie, en over Londense dromen...