Kleurrijke Amerikaverzamelingen spreken tot de verbeelding !

Vorige maand bezochten de leerlingen van 6 HWT, 6 ET en 6 TWe in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark de overzichtstentoonstelling rond de verschillende beschavingen van het Amerikaanse continent.

Voor de leerlingen Spaans was dit uiteraard een prachtige aanvulling bij de lessen over de precolumbiaanse cultuur. Maar ook de leerlingen die Duits volgen genoten volop.

In de allereerste plaats omdat de didactische omkadering getuigde van een onberispelijke virtuositeit. En er was daarenboven zoveel te zien : van het beeldje dat striptekenaar Hergé inspireerde tot het Kuifje-album 'Het gebroken oor' en de mummie die voorkomt in het album 'De 7 kristallen bollen' over rijkelijke kledij, bontgekleurde hoofdtooien en verencreaties, mysterieuze maskers, meesterwerkjes van de artistieke edelsmeedkunst, beschilderde terracotta vazen, fraaie skulpturen tot totempalen, kajaks, muurschilderingen, ...

Bovendien ging het om een geheel dat alle culturen van het Amerikaanse continent vertegenwoordigde, dus van de beschavingen van Alaska in het noorden tot Vuurland in het zuiden.  Uiteraard verdiende de wereldberoemde verzameling van Dora en Paul Janssens, een van de mooiste collecties precolumbiaanse kunst, alle aandacht.

In de namiddag stond er een wandeling door Brussel op het programma. Voor vele leerlingen een eerste diepgaande kennismaking met een hoofdstad die toch heel wat te bieden heeft.

Tijdens de terugreis zagen we in de bus enkel tevreden gezichten en cirkuleerde de leestip 'De overgave' van Arthur Japin van mond naar oor.