Subliem tweeluik in Rotterdam : Rome en Erasmus !

Op vrijdag 9 januari 2009 trokken onze vierdejaars Latijn en de leerlingen van het seminarie klassieke talen van het vijfde en zesde jaar naar Rotterdam om er twee bijzonder interessante tentoonstellingen te bezoeken: ‘Glorie van Rome’ in de Kunsthal en ‘Erasmus in beeld’ in het Museum Boijmans Van Beuningen.

Dankzij ‘Glorie van Rome. Burgers, keizers en gladiatoren’ kregen onze latinisten een rijke indruk van het leven in het Romeinse Rijk. Ruim 450 voorwerpen, variërend van marmeren sculpturen tot verfijnde juwelen, wekten de interesse en bewondering van onze leerlingen.  Deze omvangrijke tentoonstelling over de klassieke cultuur sprak duidelijk tot de verbeelding van onze leerlingen, zeker toen ze zich verkleedden en zich zo even inwoners waanden van dit indrukwekkende Keizerrijk.

De grote cultuurhistorische tentoonstelling ‘Erasmus in beeld’ in het Museum Boijmans Van Beuningen liet zien waarom iedereen Desiderius Erasmus Roterodamus (1466 – 1536) ook nu nog kent. De thema’s die Erasmus zelf na aan het hart lagen vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling: geleerdheid en opvoeding, oorlog en vrede, kerk en kunst en zijn ‘Lof der Zotheid’. Dat werk (1509) had, naast vele andere van zijn geschriften, heel veel invloed.

Onze leerlingen werden getrakteerd op schilderijen, tekeningen en beelden uit binnen- en buitenland van meesters als Hans Holbein ( die de illustraties voor ‘Lof der Zotheid’ maakte), Quinten Massys en Albrecht Dürer, door Erasmus ‘onze hedendaagse Apelles’, de bekendste kunstenaar van de oudheid, genoemd. Als bedanking voor Dürers bekende portretgravure (1526) schreef Erasmus een lofrede op de kunstenaar.

‘Erasmus in beeld’ geeft een beeld van de betekenis die Erasmus had en welke invloed zijn geschriften hadden op de beeldende kunst en de samenleving.
De tentoonstelling was het ideale vertrekpunt voor een lessenreeks rond Erasmus in de lessen Latijn en het seminarie klassieke talen.

Mevr. Van Twembeke (lerares Latijn) was net als de leerlingen zeer enthousiast over dit bezoek aan Erasmus’ geboortestad.