De opvoedkundige waarde van ‘Körperwelten’.

In het kader van de lessen Fysiologie bezochten de leerlingen van de afdeling 6 Lichamelijke Opvoeding en Sport de tentoonstelling ‘Körperwelten’ in de Kelders van Kuregem.
De Pools-Duitse anatoom Gunther von Hagens die beroemd werd met de door hem ontwikkelde conserveringsmethode – het plastineren – laat in ‘Körperwelten IV’ opnieuw geprepareerde lichamen in levensechte en esthetisch aantrekkelijke houdingen zien.
Terwijl anatomie vroeger gereserveerd was voor de medische faculteiten, kan nu iedereen hier de inwendige bouw van het lichaam bekijken en bestuderen.

Welke spieren gebruikt een voetballer als hij ingooit ? Hoe passen de organen zich aan bij een polsstokspringer als hij de hoogte induikt ? Wat gebeurt er in het lichaam als er zich te veel vet of nicotine opstapelt ?

Deze tentoonstelling is niet alleen zeer leerrijk maar bezit eveneens een grote opvoedkundige waarde.
Door zieke en gezonde organen naast elkaar te exposeren, ga je inderdaad nadenken over ongezonde gewoonten. Rookverslaafden worden zich bij de confrontatie met de zwarte longen onmiddellijk bewust van hun destructieve levensstijl. De catastrofale gevolgen van zwaarlijvigheid – de opgestapelde onderhuidse vetten en het uitgezette hart zijn duidelijk te zien – zorgen ervoor dat je gaat nadenken over wat meer beweging en wat minder calorierijk voedsel.

Interessant zijn ook de relativerende beschouwingen over het menselijk lichaam van beroemde schrijvers en filosofen zoals Seneca, Sartre, Kant, Goethe en Descartes.

De leerlingen waren erg onder de indruk van de geprepareerde lichamen, perfecte illustraties bij de leerstof die Dhr. Van Hulsel hen elke week tijdens de lessen Fysiologie aanbiedt.
Ook de leerlingen van het vierde jaar zullen begin januari, onder leiding van Mevr. Eggermont, lerares Biologie, die indrukwekkende tentoonstelling bezoeken.

Voor de leerlingen van 6 LOSP stond er naast ‘Körperwelten’ nog een ander aantrekkelijk bezoek op het programma.
Op de terreinen van het trainingscentrum te Neerpede woonden ze een training van het eerste elftal van RSC Anderlecht bij.
Het hoeft geen betoog dat ze onder de indruk waren en dat ze na de training enthousiast handtekeningen en foto’s verzamelden.
Achteraf werden ze in de officiële perszaal van het stadion door de pr-verantwoordelijke van de club ontvangen.
Gefascineerd luisterden ze er naar de uitleg van dhr. Ariël Jacobs, hoofdtrainer van RSC Anderlecht.
Dhr. Tafte, leraar Theorie L.O., waarvan Trainingsleer een onderdeel vormt, was fier over de houding en de vragen van de leerlingen.

Die heerlijke, leerrijke dag in Anderlecht eindigde vanzelfsprekend met een bezoek aan de paarswitte fanshop.

www.koerperwelten.be