‘Geen pubers aan boord’ : dag op zee is apotheose van originele opstelwedstrijd !

In nauwe samenwerking met Prof. Jean-Pierre Henriet, hoofd van het RCMG (Renard Centre of Marine Geology) van de Universiteit Gent, werkte Mevr. Mieke Eggermont een schitterend initiatief uit.

Mevr. Eggermont, dierenarts en recent afgestudeerd in Mariene wetenschappen, is lerares biologie aan onze school.
In de zomer van 2007 nam ze deel aan de poolexpeditie met de Polarstern, het Duits Oceanografisch onderzoeks- en bevoorradingsschip. Sinds 1982 heeft de Polarstern er al meer dan 30 expedities naar Antarctica en de Noordpool op zitten. Deze ijsbreker is momenteel het meest gesofisticeerde poolonderzoeksschip ter wereld.

Omdat meevaren met zo’n schip tot de verbeelding van vele leerlingen spreekt, organiseerde Mevr. Eggermont een wedstrijd waarin wetenschap, taal en vooral veel fantasie elkaar ontmoetten.

Op basis van het avontuurlijke boek ‘Geen meiden aan boord’ van jeugdschrijver Johan Ballegeer schreven de leerlingen een verhaal waarin ze zelf als hoofdpersonage optraden en stiekem aan boord van een oceanografisch onderzoeksschip geraakten.

De winnaars ( elk leerjaar werd afzonderlijk beoordeeld en kreeg evenveel winnaars ) voeren op 12 november mee met de Belgica, het Belgisch oceanografisch onderzoeksschip.

Als titel werd gekozen voor ‘Geen pubers aan boord’ en het motto werd door Sallustius aangereikt : ‘Every man is the architect of his own future.’
Als nieuwsgierige onderzoeksjournalisten verkenden leerlingen Google  en vonden via de zoektermen Belgica - Polarstern - RCMG - ROV - Woodshole - Alvin en MIR heel wat informatie.

Een echte oceanograaf is immers zeer leergierig, gek op de zee, niet bang van pen en papier (voor het neerschrijven van alle onderzoeksresultaten en ontdekkingen) en heeft een gezonde dosis fantasie.

Leerlingen die graag met taal spelen kropen in hun pen, leerlingen die het bloed van een wetenschapper in hun aderen voelden stromen gingen aan het werk. Talrijke alfa’s en bèta’s op weg naar een unieke ervaring : een dag op zee aan boord van een oceanografisch onderzoeksschip …

Op woensdag 12 november 2008 scheepten de 15 toekomstige wetenschappers mét schrijverstalent in op het Belgisch onderzoeksschip, de Belgica.

Prof. Henriet en twee doctoraatstudenten Mariene Biologie begeleidden de groep winnaars aan boord.
Nadat de talrijke veiligheidsinstructies uitvoerig waren doorgenomen, genoten ze van op de brug van het verlaten van de drukke haven van Zeebrugge. 

En dan werden de leerlingen aan het werk gezet.

Net buiten de haven werd een boomkor te water gelaten.  Dit trechtervormig sleepnet bracht zeetong, pladijs, grijze garnalen, wijting, kwallen, enz., aan boord. De leerlingen kregen per soort vakkundige uitleg en daarna begon het tellen van al deze organismen die net boven de zeebodem leven. In een logboek werd alles netjes genoteerd en beschreven.

De tweede groep leerlingen wachtte ondertussen ongeduldig op het bovenhalen van de grijperbak die stalen van de zeebodem bevatte. Met zijn armen had de grijper zand bijeengeschraapt dat eerst met behulp van een grote brandslang gespoeld en daarna gezeefd moest worden. Via dit ziften konden de leerlingen de organismen die in de zeebodem leven, opsporen en catalogiseren.

Tijdens het middagmaal – een heerlijke stoverij met frietjes - weergalmde het woord ‘fantastisch’ van alle kanten tussen water en wind. Het had niet enkel betrekking op het verrukkelijke eten.

Na de middag voer de Belgica naar het tweede onderzoeksveld : een zandbank voor de kust van Blankenberge.
Ver weg van de haven was de kans groot dat dit onderzoeksterrein andere informatie in petto had. De groepen wisselden van plaats en de onderzoeken werden vol enthousiasme hervat.

Daarna nodigde Prof. Henriet de leerlingen uit voor een gezellig onderonsje waarbij hij o.a. uitweidde over de onbemande diepzeeduikboot die ze gebruiken tijdens de expedities.

Tijdens de terugtocht naar de haven werd de verworven kennis getest door middel van een leuke quiz.
Als souvenir kregen alle leerlingen nog een mooi T-shirt versierd met een pentekening van de Belgica.

Een waardige herinnering aan deze unieke en onvergetelijke dag als wetenschappelijk onderzoeker op zee.