Activiteiten

Kleurrijke Amerikaverzamelingen spreken tot de verbeelding !

Vorige maand bezochten de leerlingen van 6 HWT, 6 ET en 6 TWe in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark de overzichtstentoonstelling rond de verschillende beschavingen van het Amerikaanse continent.

Lees meer: Kleurrijke Amerikaverzamelingen spreken tot de verbeelding !

Onze leerlingen herdenken in Polen de bevrijding van Auschwitz !

Ik heb ‘Is dit een mens ?’ van Primo Levi gelezen (het meest aangrijpende boek over het leven in de kampen) en ik heb Spielbergs ‘Schindler’s list’ gezien. Twee keer overviel me een diep verdriet.

Toen al vroeg ik me af of ik bij een bezoek aan Auschwitz/Birkenau die horror zou kunnen verdragen. Want de gruwel van de concentratiekampen is nergens zo tastbaar als daar. Kun je daar rondlopen zonder een traan te verpinken ?

Samen met Mevr. Baetens (lerares Geschiedenis) beleefden 9 leerlingen eind januari een ‘onvergetelijke’ dag in Polen.

Lees meer: Onze leerlingen herdenken in Polen de bevrijding van Auschwitz !

Smaakvolle poëziedag !

Op donderdag 29 januari vierde het Nederlandse taalgebied zijn tiende gedichtendag. Tijdens de seminarielessen die aan die heuglijke dag voorafgingen, zetten de leerlingen van 6HWb, 5HWa en 5HWb hun beste beentje voor om ook onze school poëtisch klaar te stomen.

6HWb bedacht een algemeen thema: chocolade!

Lees meer: Smaakvolle poëziedag !

Subliem tweeluik in Rotterdam : Rome en Erasmus !

Op vrijdag 9 januari 2009 trokken onze vierdejaars Latijn en de leerlingen van het seminarie klassieke talen van het vijfde en zesde jaar naar Rotterdam om er twee bijzonder interessante tentoonstellingen te bezoeken: ‘Glorie van Rome’ in de Kunsthal en ‘Erasmus in beeld’ in het Museum Boijmans Van Beuningen.

Lees meer: Subliem tweeluik in Rotterdam : Rome en Erasmus !

Prof. Braeckman houdt schitterende lezing over Darwin

Charles Darwin, de vader van de moderne evolutietheorie, werd in 1809 in Shrewsbury (Engeland) geboren. In 2009 is dit precies 200 jaar geleden. 

Zijn meest bekende werk, “On  the Origin of Species”,  waarin hij voor het eerst zijn ideeën publiek maakte, dateert van 1859 en is dus 150 jaar oud.

Lees meer: Prof. Braeckman houdt schitterende lezing over Darwin

Vincent Hunink, universitair docent Latijn, op bezoek.

Op uitnodiging van Alexandre Popovic en Lincy Van Twembeke, leerkrachten Latijn aan onze school, verwelkomden wij op maandag 24 november Vincent Hunink.
Dhr. Hunink is classicus, promoveerde op een dissertatie over de Romeinse dichter Lucanus en is vandaag als universitair docent Latijn verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Hij is ook actief als vertaler van teksten uit het Latijn en vertaalde in 1997 Caesars beroemde boek ‘De bello Gallico’.

Lees meer: Vincent Hunink, universitair docent Latijn, op bezoek.

‘Van pukkels en rimpels’ : Mong Rosseel over ‘de jeugd van tegenwoordig’.

Vorig schooljaar organiseerde onze school een conferentie over generatieverschillen in de hedendaagse samenleving. Leerlingen en senioren zorgden voor een geanimeerd gesprek dat geleid werd door Mong Rosseel. De beroemde Gentse theatermaker werkte die dialoog uit tot de toneelvoorstelling ‘Van pukkels en rimpels’.
In het kader van de themaweek ‘Oude verhalen, jonge dromen’ die het Geuzenhuis Gent in november organiseerde, woonden onze leerlingen een voorstelling bij. Ze vonden het schitterend en leerrijk.

Lees meer: ‘Van pukkels en rimpels’ : Mong Rosseel over ‘de jeugd van tegenwoordig’.

De opvoedkundige waarde van ‘Körperwelten’.

In het kader van de lessen Fysiologie bezochten de leerlingen van de afdeling 6 Lichamelijke Opvoeding en Sport de tentoonstelling ‘Körperwelten’ in de Kelders van Kuregem.
De Pools-Duitse anatoom Gunther von Hagens die beroemd werd met de door hem ontwikkelde conserveringsmethode – het plastineren – laat in ‘Körperwelten IV’ opnieuw geprepareerde lichamen in levensechte en esthetisch aantrekkelijke houdingen zien.
Terwijl anatomie vroeger gereserveerd was voor de medische faculteiten, kan nu iedereen hier de inwendige bouw van het lichaam bekijken en bestuderen.

Lees meer: De opvoedkundige waarde van ‘Körperwelten’.

‘Geen pubers aan boord’ : dag op zee is apotheose van originele opstelwedstrijd !

In nauwe samenwerking met Prof. Jean-Pierre Henriet, hoofd van het RCMG (Renard Centre of Marine Geology) van de Universiteit Gent, werkte Mevr. Mieke Eggermont een schitterend initiatief uit.

Lees meer: ‘Geen pubers aan boord’ : dag op zee is apotheose van originele opstelwedstrijd !

Class@oceans : oceanografisch onderzoek boeit !

Op vrijdagnamiddag 10 oktober 2008 brachten 4 WE, 4 WET en 5 WEWI een bezoek aan het Renard Centre for Marine Geology (RCMG) van de Universiteit Gent.

Lees meer: Class@oceans : oceanografisch onderzoek boeit !