Mevr. Sluszny op bezoek : omdat herinneringseducatie een must is !

In het kader van de "herinneringseducatie" en in samenwerking met de Auschwitz-stichting en de Hogeschool Gent was Mevr. Regina Sluszny op woensdag 30 maart 2011 in het Openleercentrum te gast voor de leerlingen van de derde graad.

Mevr. Sluszny leefde als joods kind tijdens WO II ondergedoken in een Belgisch gezin.

Ze vertelde dus geen verhaal uit en over de concentratiekampen, maar ze had het over het leven van de 'ondergedoken kinderen', tijdens en vooral na de oorlog.

Een aangrijpend relaas, uiteraard vol dank aan haar pleegouders Charel en Anna in de veilige kruidenierswinkel in Hemiksem.

 

Regina Sluszny was 2,5 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Eerst verbleef de familie op een zolderkamertje boven een café in Hemiksem. Een paar weken later werden ze verraden. Door wie, weet Regina vandaag nog altijd niet. Haar familie kon ontkomen omdat de uitbater van de kruidenierswinkel naast de deur hen verwittigd had. Anna en Charel hadden zelfs aangeboden om voor haar te zorgen omdat ze nog te klein was om mee te vertrekken. Met haar blonde krullen zag ze er helemaal niet joods uit. Zo werd ze hun pleegkind, zogezegd een ongewenst kind van een nichtje in Brasschaat. Haar ouders
vertrokken met haar twee broers naar een nieuw schuiladres.

Regina werd met veel liefde opgevangen door het kinderloze koppel. Vanzelfsprekend miste ze haar ouders en haar broers en voelde ze zich eenzaam omdat ze vaak moest liegen over wie ze was. 


Vier ouders

Na de oorlog woont ze tijdens de week bij haar ouders in Antwerpen waar ze naar een strenge joods-orthodoxe school gaat. Tijdens het weekend gaat ze op bezoek bij haar 'oorlogsouders'. Twee totaal verschillende werelden die ze als een ware verrijking ervaart.

Voor Mevr. Sluszny kan er niet voldoende hulde gebracht worden aan Belgen die joden hielpen onderduiken.

Het gaat immers om mensen helpen...

De leerlingen werden er stil van.