1 december : een boodschap die telt !

Eind november jl. presenteerde Sensoa het laatste hiv- en aidsrapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. De cijfers zijn uiterst onrustwekkend : 1135 nieuwe hiv-besmettingen in ons land in 2009 !
Sinds het begin van de aidsepidemie in de jaren tachtig waren dat er nog nooit zo veel ! Vorig jaar kregen in België dus bijna 3 mensen per dag te horen dat ze drager waren van het ongeneeslijke virus. Is dit te wijten aan preventiemoeheid, gewenning aan waarschuwingsboodschappen en/of de verbeterde medicatie  ?

Hoe dan ook : preventie blijft dus levensnoodzakelijk !

 

Voor veel van onze leerlingen speelt de aidsproblematiek zich ver van hun bed af. Toch willen we ze voldoende informeren.
Daarom nam onze school op een actieve manier deel aan de wereldaidsdag.
Als teken van solidariteit werden er op woensdag 1 december aan alle leerlingen en leerkrachten rode lintjes uitgedeeld en uiteraard werd er tijdens de lessen ruime aandacht besteed aan het beruchte vierletterwoord.
Sensibiliseringscampagnes blijven noodzakelijk want jongeren moeten zich blijven beschermen !
Wij vinden het als school onze taak en onze plicht om elk jaar in het kader van de wereldaidsdag op 1 december actie te voeren.

Er moet over aids gesproken worden zodat mensen hun gedrag aanpassen.

Naast voorlichting is het ook noodzakelijk dat we iets doen om de taboes en de vooroordelen te doorbreken, om de onjuiste en onvolledige informatie over het besmettingsrisico en de toekomstperspectieven voor mensen met hiv te weerleggen. Het is immers ook noodzakelijk om het stigma en de discriminatie rond hiv aan te klagen.

Aids : de strijd is nog lang niet gestreden !

Meer info ook op www.sensoa.be