Franstalige literatuur in België : Nadine Monfils op bezoek !

Op vrijdag 30 april, terwijl onze zesdejaars hun uitvaart vierden, genoten de leerlingen van 4 Eta, 4 Etb, 4 en 5 HWT van een lezing door Nadine MONFILS.
Wanneer we het over de Franstalige literatuur in België hebben, denkt iedereen onmiddellijk aan Amélie Nothomb die sedert haar debuut  in 1992 ( Hygiène de l’assassin ) bijna elk jaar een bestseller publiceert.
Maar er is meer dan Amélie Nothomb : de Franstalige literatuur in België leeft en doet het goed.
Een belangrijke vrouwelijke auteur is ook Nadine Monfils die reeds 18 succesvolle politieromans op haar palmares heeft staan,  waarvan er enkele bekroond werden met “Le Prix Polar” .

Mevr. Monfils werd in 1953 in Etterbeek geboren. Vandaag brengt ze het grootste deel van haar tijd door in Montmartre, Parijs.
Haar humoristische thrillers over een breiende commissaris vallen zowel bij critici als bij het grote publiek in de smaak en genieten van een reële erkenning in Frankrijk. Bovendien hebben haar werken een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de politieroman.

Uiteraard is het ook haar wens om van haar pen te leven en daarom werkt ze pluridisciplinair : ze schakelt  met evenveel talent over van de populaire politieroman en het kinderboek naar scenario’s en de realisatie van films. Ze regisseerde o.a. de film “Madame Edouard” met Annie Cordy en Michel Blanc.  
Haar laatste boek “ Coco Givrée” is dan weer geheel gewijd aan het oeuvre van René Magritte.
Op vraag van de leerlingen vertelde ze waarom ze een literaire carrière verkoos boven het beroep van lerares zedenleer.  Ze weidde ook uit over haar ervaringen als begeleidster van zware criminelen voor wie ze schrijfateliers verzorgde.
Ze had het natuurlijk ook over haar nieuwe film gebaseerd op haar roman “Nickel Blues”, waarmee ze vorig jaar in mei in Dijon nog een belangrijke literaire prijs won en waarrond onze leerlingen een tentoonstelling maakten. Haar bezoek was zowel voor de auteur, de leerlingen als de leerkrachten Frans een verrijkende ervaring.
Een schitterend initiatief van Mevr. A. Termolle en de vakgroep Frans.