Themadag zesdes : Relaties en seksualiteit

Naast aandacht voor aids (elk jaar rond 1 december) kiezen wij als school ook voor aandacht voor een goede relationele en seksuele vorming van onze leerlingen waarin niet alleen over hiv-risico's wordt gesproken maar ook over respect voor je partner.

Relaties : we knopen ze aan, we bouwen ze op, we onderhouden ze, we breiden ze uit, …
Vast,  duurzaam,  zakelijk,  passioneel, … :  relaties zijn een wezenlijk deel van onze persoonlijkheid.

Op woensdag 10 februari 2010 werd, in het kader van het thema 'Gezondheid op school', eens dieper ingegaan op een aantal aspecten van het begrip 'Relatie'.
De leerlingen werden in groepen ingedeeld en namen deel aan twee sessies ( een lezing en een interactieve workshop) die in het teken stonden van - hoe kan het ook anders enkele dagen voor Valentijn - de liefde. Liefde en seksualiteit vormen immers een wezenlijk deel van ons mens-zijn.

De relationele en seksuele problematiek kwam aan bod tijdens de boeiende voordracht van Prof. Tom Claes (Universiteit Gent) over seksuele ethiek en van seksuoloog Frederik Feys.

Ook Bart Degryse en Isabelle Dewulf, medewerkers van Sensoa, slaagden er probleemloos in om de leerlingen te boeien. Goede preventie begint vanzelfsprekend met correcte informatie. Naast uitleg over veilig vrijen en anticonceptie werd er ook gewezen op de risico's van het zetten van gegevens en foto's van jezelf online. Het is belangrijk om jongeren in dit verband wegwijs en weerbaar te maken.  De leerlingen luisterden niet alleen naar de interessante sprekers maar ook, vol eerbied, naar elkaar.

De ontmoeting met Saskia Reusens, auteur van de boeken 'Borsten' en 'Hotel rendez-vous',
viel zeer in de smaak. Zij vertelde niet alleen over de bijzondere relatie die vrouwen hebben met hun boezem maar ze had het ook over het belang van de juiste bh.

Daarnaast waren er interactieve workshops rond intimiteit en relaties, geleid door de seksuologen-in- opleiding Sam Geuens en Maaike De Roo en door onze leerkrachten Levensbeschouwelijke vakken.

Op een doodgewone woensdagvoormiddag praten over het artificiële beeld van de zogenaamd perfecte boezem in media en reclame, over psychologie en liefde, over een sensuele bh, … : het draagt zeker bij tot het ontwikkelen van een volwassen en positief zelfbeeld.

Gezondheid !