Dag van de Poëzie 2010

Op de laatste donderdag van januari, tijdens de Dag van de Poëzie, stond het gedicht in onze school weer in de schijnwerpers.
De leerlingen speelden met woorden en op die manier werden niet alleen de woordkunst maar ook de leescultuur in het algemeen weer bevorderd. Vaak gebeurde dit overigens in combinatie met beeldende kunst en muziek.

De vrijheid van het woord verbaasde, verblijdde en ontroerde onze leerlingen. Ze declameerden en schreven gedichten, versierden de gangen en af en toe ontdekten we pareltjes zoals dit gedicht van Manon Bloch (6 HWT) waarmee ze onlangs, in de categorie    -25, de Poemtata poëziewedstrijd won :

' Soms wou ik dat het simpel was
Gewoon even weg
Van alles om me heen
Alleen, zonder emoties
Alleen, zonder gedachten
Alleen, zonder verleden
Alleen, zonder toekomst
Zonder iemand om me heen
Die het weer ingewikkeld maakt. '

De leerlingen van 5 HWT konden dan weer genieten van 'lichtgeluk', een lichtvoetig vertelprogramma.Woordkunstenaars An De Leenheer en Erika Janssens deden met hun vonkende vertelsels en poëtische 'praatsels' het licht branden in het OLC, dat eruitzag als een theaterzaal.
De schemerlamp van twee oude vrouwtjes, koplampen van een auto, het zonlicht, de maneschijn, het nachtelijke vuurvliegje of koud tl-licht. De schrijfsels die de dames gebruikten waren even verscheiden : teksten van Hans Andreus tot Arne Sierens, van Toon Tellegen tot een gevoelige Herman Brusselmans.
Dit leverde een zeer gevarieerde voorstelling op die intiem was, en toch speels en dynamisch. Soms poëtisch en toch grappig. Soms donker, maar altijd : licht.

Een optreden vol verbeelding en taalrijkdom tijdens een dag vol poëzie, een dag met heel veel vlijt, wijze tijdsbesteding en genot !