Verslag excursie Bourgoyen

In het kader van de lessen biologie bezochten de leerlingen van de wetenschapsrichtingen en de LOSP het milieureservaat 'Bourgoyen-Ossemeersen', ons waardevolle stukje Gentse natuur dat van de stadsuitbreiding gespaard is gebleven.

 

Na een halfuurtje veilig fietsen (mét hippe helm en flaterend fluohesje) kwamen we welgemutst aan bij het Natuur- en Milieucentrum. Daar wachtten reeds onze natuurgidsen van dienst, Joost en Kathleen.

Joost gidste ons in de 220 hectaren natuur ("440 voetbalvelden middeleeuws riviergraslandencomplex!") die er zich tevens op kunnen beroemen één van de meest vogelrijke gebieden in Vlaanderen te zijn. We speurden naar vogels in het riet, plukten vooral geen Grote Berenklauw en aten wilde appeltjes.

Onder begeleiding van Kathleen schepten we water uit de sloot om op zoek te gaan naar kleine ongewervelde diertjes (maar de meest ervaren scheppers vingen ook stekelbaarsjes en zelfs een groene kikker). Daarna gingen we aan de slag met determineertabellen om te ontdekken hoe onze kriebeldiertjes heetten en hoeveel soorten we eigenlijk gevangen hadden. Zo konden we ook de biotische index van het water bepalen. Na afloop werden alle diertjes uiteraard ongedeerd teruggezet.

Moe maar tevreden trotseerden we de stevige tegenwind en reden naar school terug, een boeiende natuurervaring rijker.

L. Fauconnier (leerkrachte biologie)