Boeiende bedrijfsbezoeken in het kader van ons studiekeuzebeleid

'De wereld aan je voeten' is een project rond studiekeuzebegeleiding van het Departement Onderwijs en de Vlaamse ingenieursvereniging, ondersteund door VIA (Vlaanderen in Actie)[1].

Het project (www.dewereldaanjevoeten.be) wil jongeren motiveren voor een studiekeuze in wetenschappen, technologie en internationaal ondernemerschap. Om de welvaart in ons land op peil te houden is er immers nood aan ondernemers, wetenschappers en ingenieurs die innovatief kunnen denken en onze enige grondstof, kennis, in dienst van de maatschappij verder willen ontginnen.

Onder leiding van Mevr. M. Lambert werd dit project voor onze leerlingen van 6 WeWi en    6 LWi geconcretiseerd, enerzijds in een lezing door dhr. Karel Uyttendaele, zelf jaren internationaal topmanager, over de perspectieven in en de uitdagingen van een geglobaliseerde wereld, en anderzijds in twee bedrijfsbezoeken.

Na die lezing over de toekomst voor jonge wetenschappers in een geglobaliseerde wereld werkten onze leerlingen aan de hand van de kerntalententest rond hun eigen studiekeuze.

 

De leerlingen van 6 WeWi startten dit project met een bezoek aan Arcelor Mittal (voorheen Sidmar). De kennismaking met de zware staalindustrie omvatte de indrukwekkende confrontatie met de productie van plaatstaal, een materiaal dat uit ons dagelijkse leven niet meer weg te denken is : auto's, wasmachines, verkeersborden, ...

Zowel voor jongens als meisjes zijn er in deze sector nog heel wat toekomst- en doorgroeimogelijkheden en uiteraard ook interessante perspectieven met betrekking tot internationale contacten.

Het werd dan ook een bezoek dat geen ruimte liet voor welke twijfel ook maar twee zekerheiden omarmde : wetenschappen zijn belangrijk en belangwekkend en bij Arcelor Mittal is er altijd vraag naar hooggeschoolde werknemers.

6 LWi trok voor hun eerste kennismaking met de bedrijfswereld, zijn jobs, zijn producten, perspectieven en uitdagingen, naar Volvo Cars.

Het doel van de uitstap was, dat de leerlingen zich een beeld zouden kunnen vormen van hoe het bedrijfsleven in elkaar zit. Het werd een dag vol verbazing, ver- en bewondering.

Zo waren ze enerzijds onder de indruk van het feit dat 95 % van het werk geautomatiseerd verloopt en anderzijds verbaasd over de precisie en de regelmaat waarmee de robots en de andere machines perfect doen wat van hen verwacht wordt.

De rondleiding was uitermate boeiend en misschien heeft dit bezoek hen ook wel wat geholpen in verband met het maken van een studiekeuze volgend schooljaar.

 

[1] , Vlaanderen in actie, is het sociaaleconomische plan van de Vlaamse regering om tegen 2020 van Vlaanderen op duurzame wijze een Europese topregio te maken, onder het motto “Durven innoveren, ondernemen, internationaliseren”.