Bezoek aan de plantentuin : geuren, kleuren, verwondering en kennis !

Onder leiding van Dhr. Piette, leraar Biologie, brachten alle wetenschappelijke afdelingen van de vierdes (met uitzondering van 4 WES) net voor de paasvakantie een bezoek aan de plantentuin van de Universiteit Gent.

Met dank aan het stralende weer was dit een ideaal moment om kennis te maken met enkele prachtige voorjaarsbloeiers.

In de tropische en subtropische serres konden gewassen als de cacaoboom, de banaan en de papaja bewonderd worden.

 

Een aantal klassen bezocht ook het Museum voor Dierkunde waar zij uitleg kregen over camouflage en mimicry in de natuur. De kameleon bleek een zeer slecht voorbeeld te zijn om camouflage te illustreren aangezien hij vooral van kleur verandert om op te vallen (wanneer hij agressief is of paringsbelust). Kampioenen van de camouflage zijn de platvissen en de inktvissen.

Aansluitend werd een korte wandeling gemaakt waarbij de leerlingen een klein onderzoek verrichtten naar de soorten verkeer die ze waarnamen. Er werden enkele proeven uitgevoerd waarbij de invloed van het gemotoriseerde verkeer op het milieu werd nagegaan: op een groenblijvend blad kon, met behulp van een stukje plakband, fijn stof en roet verzameld worden en met een sonometer werd de geluidsintensiteit vastgesteld en bestudeerd.

Vanzelfsprekend legden onze leerlingen de afstand naar en van de plantentuin te voet af : een gezonde en ecologische keuze !