Hareng saur : op zoek naar de kunstenaar Ensor

Vorige maand bezochten onze leerlingen in het kader van de lessen Esthetica de tentoonstelling 'Hareng saur'. De titel is een woordspelletje van Ensor ('art Ensor') dat hij uitwerkte in het schilderij 'Squelettes se disputant un hareng saur' uit 1891.

James Ensor, die in 1949 overleed, stond in 2010 volop in de belangstelling. Het was dan immers precies 150 geleden dat hij geboren werd.

Er waren succesvolle tentoonstellingen in New York (MOMA) en in Parijs (Musée d'Orsay). De schilder uit Oostende wordt vaak beschouwd als Belgiës eerste modernist en de tentoponstelling in het SMAK en het Museum voor Schone Kunsten confronteerde het werk van Ensor dan ook met talrijke hedendaagse kunstenaars zoals Gerhard Richter, Raoul De Keyser, Thierry De Cordier, Paul Mc Carthy en vele anderen.

Onze leerlingen maakten op die manier niet alleen kennis met het oeuvre van de schilder van het grensverleggende meesterwerk 'De intrede van Christus in Brussel' maar genoten ook van de dialoog met werk van niet minder dan zeventig hedendaagse kunstenaars.

Die wiselwerking tussen oud en nieuw werd gepresenteerd in de twee samenwerkende musea. Ideaal voor de leerlingen om beide Gentse 'tempels van de kunst' te leren kennen en om onder de indruk te komen van de vernieuwing die Ensor in de kunst bracht.

Een schitterend initiatief. Een geslaagde didactische uitstap !