Interessante deliberatieweek !

Tijdens de laatste week voor de kerstvakantie buigen de leerkrachten zich over de examenresultaten. Uitvoerige besprekingen die vergezeld gaan met remediëring, adviezen en uitnodigingen voor het oudercontact.
Voor de leerlingen werden er tijdens die dagen culturele activiteiten georganiseerd.

Voor alle leerlingen van het vijfde jaar stond er een Projectdag EHBO op het programma.
De derdes trokken naar het STAM, het gloednieuwe stadsmuseum in de 14de-eeuwse Bijlokeabdij waar het verhaal van de stad Gent chronologisch verteld wordt aan de hand van 300 voorwerpen en waarbij uitgebreid gebruik gemaakt wordt van multimedia. Het nieuwe stadsmuseum is de perfecte introductie en toegangspoort tot onze stad.

 

Vooral de lichtvloer met een luchtfoto van Gent, goed voor 300 vierkante meter en 304 verlichte tegels maakte indruk. Uiteraard gingen vele leerlingen via de opmerkelijke multimediatoepassing 'Zichten op Gent' op zoek naar hun straat en hun huis en hoe die door de eeuwen heen veranderd waren. Die vier momentopnames van de stad - een panoramisch zicht uit 1534, twee plattegronden uit 1641 en 1912 en een hedendaagse luchtfoto vormen als het ware de rode draad doorheen de zalen.
De leerlingen werden in kleine groepen ingedeeld zodat ze de verschillende zalen van het STAM konden verkennen. Samenwerking, organisatie en creativiteit waren de sleutelwoorden tijdens het oplossen van de vele raadsels, interactieve smartboards of knutselwerken met legoblokjes.

Alles wat er in het STAM te beleven viel, was voor onze leerlingen één grote doorverwijzing naar hun Arteveldestad want er wordt immers uitgebreid aandacht besteed aan alle belangrijke aspecten van de geschiedenis van de stad : van het gestolen paneel van 'De rechtvaardige rechters' uit het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck tot aan  de relatie met Keizer Karel, vanaf de oudste menselijke sporen tot aan de toekomstplannen voor de Oude Dokken, ...
Dit bezoek, een leerrijk initiatief van de vakgroep Geschiedenis onder leiding van Dhr. T. De Vos, werd door de leerlingen zeer gewaardeerd.

De leerlingen van de vierdes en de zesdes konden die week genieten van een heerlijke film.
Meer dan 260 laatstejaars waren onder de indruk van 'Elle s'appelait Sarah'. Vanaf de eerste minuut tot aan de eindgeneriek was het indrukwekkend stil in de zaal.

De tienjarige Sarah wordt in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar het Vélodrome d'Hiver in Parijs gebracht, waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Niemand heeft echter gezien dat Sarah haar kleine broertje Michel in een kast opsloot, net voordat de politie het appartement binnendrong. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Kristin Scott Thomas speelt schitterend. Knappe film !
Voor de leerlingen van de vierdes stond 'Blood diamond' met Leonardo DiCaprio geprogrammeerd. Ook zij genoten!
En dan was het nog eventjes wachten op het rapport met de examenresultaten ...