Seminarie Wetenschappen : boeiende uitstappen !

In het kader van het Seminarie Wetenschappen stond eind november, voor zowel de leerlingen van de vijfdes als van de zesdes, een interessante didactische uitstap op het programma.

Onze vijfdejaars trokken naar het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen waar ze een bezoek brachten aan de tentoonstelling 'Wetenschap op je bord'.

Er werd o.a. stilgestaan bij de samenstelling van onze voeding, bij de productie van de basisstoffen door de jaren heen en bij allerhande conserveringstechnieken. De leerlingen gingen er ook op zoek naar de wetenschap achter de bereiding van ons voedsel en kwamen uiteindelijk terecht bij het ervaren van honger en dorst, bij de verschillende smaakcomponenten en bij de omzetting van ons voedsel in energie.

 

Onze zesdejaars waren echt onder de indruk van de fascinerende tentoonstelling over eetstoornissen in het Museum Dr. Guislain. 'Het gewichtige lichaam. Over dik, dun, perfect of gestoord' plaatst de problematiek van vermageren, eetstoornissen en eetpatronen in een zeer breed kader dat duidelijk maakt hoe complex de materie wel is. Het gaat over veel meer dan obsessies en schoonheidsidealen.

Talrijk zijn de knappe foto's en de indrukwekkende werken van kunstenaars en patiënten die de verhouding dik-dun op een uitdagende, confronterende manier in beeld brengen.

En er is nog veel meer. Video's en tekeningen, gravures en teksten uit oude boeken, zelfs een Ensor.

Een schitterende tentoonstelling die heel veel stof tot nadenken geeft en nog tot 8 mei 2011 te zien is.