Frida Kahlo's indrukwekkend autobiografisch oeuvre

Tijdens de week voor de paasvakantie konden de leerlingen van 5LT, GL en LWi op een uitgebreide manier kennismaken met en genieten van het werk van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo (1907 - 1954).

Op maandag was er de voorstelling van 'Frida', de knappe film van Julie Taymor.

Op dinsdag bezochten de leerlingen in het Paleis voor Schone Kunsten de tentoonstelling 'Frida Kahlo y su mundo'. 's Namiddags stond er een geleide stadswandeling door onze hoofdstad op het programma.
Het werd een heerlijke dag vol kunst, beweging, geschiedenis, heel veel kijken en vooral zien.

De film is veel meer dan een biopic die stilstaat bij de cruciale gebeurtenissen uit Frida's leven : het busongeval dat haar verminkte, haar huwelijksleven met de schilder Diego Rivera, de ontmoeting met Trotski, ...  .

Taylors film brengt namelijk ook Frida's schilderijen haast letterlijk tot leven. Achteraf weet je niet alleen veel over Frida (schitterend vertolkt door Salma Hayek); er wordt ook lang ingezoomd op haar surreële werken.De volgende dag zagen we die vreemde, hypnotiserende doeken in Brussel hangen. De dramatische symboliek van schilderijen als 'De bus' en 'De gebroken zuil' eiste onmiddellijk en nadrukkelijk alle aandacht op. Op dat laatste zelfportret bv. zag je nu heel duidelijk de scherpe spijkers in het beproefde lichaam priemen, die de pijn illustreerden die Kahlo moest verdragen na haar busongeval in 1925.

Negentien schilderijen, een ets en zes tekeningen : een prachtverzameling die Kahlo's artistieke loopbaan mooi samenvatte.