Project 5de jaar Humane Wetenschappen : Meeting of Minds for Youth

'Meeting of Minds for Youth' (MOM4Y) is een schoolproject van Breinwijzer vzw over de hersenen. Naast een lessenpakket en een wedstrijd omvat het, in samenwerking met de Gentse universiteit, ook een slothappening tijdens het Festival i-Brain.

De leerlingen van het vijfde jaar Humane Wetenschappen maakten, in het kader van de lessen Gedragswetenschappen, tijdens die slothappening op vrijdag 5 maart in de Bijloke, een veelzijdige en intense ontdekkingstocht doorheen het brein. Dit 'festival over de hersenen' was een mix van presentaties, debatten, experimenten, expo, performance, film en muziek. 

Met een zelfgekozen programma in de hand doorkruisten de leerlingen die dag de gangen van de Bijloke. Iedereen leerde heel wat bij over de vele facetten van de hersenwetenschappen en over hun onderwerp van onderzoek : het zenuwstelsel en het brein. Het programma was bijzonder interessant en verschillende bekende namen (psychiater en verslavingsdeskundige Geert Dom, Kristien Hemmerechts, Wannes Cappelle, Gili, neuroloog Katharina D'Herde) brachten op een zeer eigenzinnige manier hun kennis over.

Het festival was de slothappening van het project waaraan de leerlingen sedert oktober werkten. De afgelopen maanden hadden ze de hersenen nauwkeurig bestudeerd.

Het begon allemaal met zelfgekozen onderzoeksvragen rond het gevoelige en het chemische brein. De leerlingen bereidden zich grondig voor : ze informeerden zich en discussieerden, formuleerden vragen, bedenkingen en stellingen en gingen hierover grondig met elkaar in debat. De vragen werden beantwoord dank zij heel veel opzoekingswerk in het OLC.

Maar daarnaast gingen de leerlingen ook creatief aan het werk en maakten ze in kleine groepjes een filmpje rond het thema. De beoordeling van deze filmpjes gebeurde op basis van 'peerevaluatie'. 

In het kader van dit project hadden de leerlingen in januari ook Dhr. Etienne Janssen (preventiewerker van het Centrum  Alcohol- en Toxicomanie) op school uitgenodigd. Hij nam de leerlingen mee op een leerrijke en interactieve reis en sprak over verslavingen en het effect van drugs op de hersenen. De leerlingen hingen letterlijk aan zijn lippen.

De resultaten van het project kan je nog steeds bekijken op de website: http://www.mom4y.be/.

De deelnemende teams van onze school heten Brainiacs, Breinstein en Insain-in-the-brain.