Bezoek Breendonk en Dossin-kazerne : symbool van lijden, nobele getuigenis !

Op donderdag 17 december 2009 trokken onze laatstejaars naar Mechelen en Breendonk, voor respectievelijk een bezoek aan de kazerne Dossin en aan het beroemde fort.

Het Fort van Breendonk is het enige concentratiekamp in West -Europa dat er nog bijligt als “in de tijd van toen”. Het  wordt sinds 1948 als museum beheerd door de stichting Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk.

Reeds van in het begin van de oorlog werd het kamp bekend/berucht als “de hel van Breendonk”.
Dit kamp was voorbehouden voor gevangenen die geacht werden “gevaarlijk” te zijn: zwendelaars, zwarthandelaars, communisten, verzetslui en politieke gevangenen. Tot begin 1942  bestond de helft van de gevangenen uit joden. De joodse gevangene Julius Tann werd het eerste slachtoffer te Breendonk .Vanaf 1942 werden alle joden  (en zigeuners) afgevoerd naar de kazerne Dossin. De strategische ligging  tussen Brussel en Antwerpen (daar woonden de meeste joden), het kleinere risico voor georganiseerd verzet (vooral in Brussel) en de nabijheid van de spoorlijn (transport van gevangenen) zorgden ervoor dat deze kazerne al vlug uitgroeide tot “de wachtkamer van de dood” .Tussen 4 augustus 1942 en juli 1944 vertrokken 28 konvooien vanuit Mechelen naar Auschwitz. Van de 25.257 gedeporteerden werden er 15.621 onmiddellijk vermoord. Slechts 1207 overleefden Auschwitz. Het hoeft geen betoog dat de leerlingen onder de indruk waren van wat ze, zowel in Breendonk als in Mechelen, hoorden, zagen en voelden.


Helaas zorgden de barre weersomstandigheden ervoor dat de leerlingen enkel de helft van het programma afwerkten. Wegens de hevige sneeuwval kruisten de bussen zich niet en vertrokken ze beide, zowel vanuit Mechelen als vanuit Breendonk, na de middag onmiddellijk terug naar Gent.