Doe-Chemie : in geuren en kleuren vertellen over zelf zeep bereiden !

De leerlingen van het seminarie wetenschappen (6 WeWi) bezochten onder leiding van Mevr. S. Vanderkerken op donderdagnamiddag 22 januari 2009 het Doe Chemie Centrum van de Universiteit Gent.

Zeep, dat heerlijk geurende reinigingsmiddel, dat door wrijven met water, in schuim kan veranderen, is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In welke vorm dan ook, bijvoorbeeld douchegel of wasproduct  : zeep is een onontbeerlijk basisproduct.

In scheikundige zin is zeep een kalium- of natriumzout van een vetzuur, dat men verkrijgt door de verhitting van vetten met kali- of natronloog, respectievelijk met kalium- of natriumcarbonaat. Onze leerlingen waren enorm enthousiast over het feit dat ze in het laboratorium zelf zeep mochten maken uitgaande van ossenwit, zonnebloemolie en natronloog.

De zeep werd voorzien van een heerlijk welriekend geurtje dat de leerlingen door middel van stoomdestillatie zelf isoleerden uit sinaasappelen. Etherische oliën zijn de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de geur van kruiden, bloemen, vruchten en bladeren. Ze worden gebruikt in parfums en cosmetica, maar ook in medische en culinaire toepassingen. In de industrie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van stoomdestillatie om etherische oliën af te zonderen uit plantaardig materiaal.

Achteraf konden de leerlingen hun zelfbereide zeep mee naar huis nemen. Een aromatisch “proper” einde van een leuke en leerrijke namiddag.