'Dag van Europa' in Straatsburg : wij waren er bij !

Onder leiding van Mevr. S. Vercoutere en Mevr. H. Janssens verbleef begin mei een groep leerlingen van onze school in Straatsburg.

Als enige Belgische vertegenwoordiger was onze school er uitgenodigd voor een speciale editie van EUroscola. Alle 27 lidstaten mochten voor dit 'feest' 25 leerlingen en 2 begeleiders afvaardigen. Onze school werd geselecteerd na het indienen van een 'gemotiveerde' kandidatuur door onze lerares Moraal, Mevr. S. Vercoutere.

Elk jaar op 9 mei wordt de dag van Europa gevierd. Op die dag, en dit jaar was het precies 60 jaar geleden, werd het Schumanplan voorgesteld.

Deze verklaring uit 1950 wordt beschouwd als de geboorteakte van de Europese Unie. Het plan werd genoemd naar de opsteller van de tekst: de Franse Minister van Buitenlandse Zaken, Robert Schuman.
De kern van het plan was om de Franse en West-Duitse productie van kolen en staal onder de leiding van een gemeenschappelijke Hoge Autoriteit te plaatsen, in een nieuwe organisatie die moest openstaan voor deelname van andere Europese landen. Deze organisatie werd de EGKS, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de huidige EU.' Na een lange busrit brachten we eerst een bezoek aan de kathedraal en aan het centrum van Straatsburg. Tijdens een heerlijke boottocht zagen we meteen alle bezienswaardigheden van deze aangename stad.
Op zondagochtend werden we al om 8uur voor het ontbijt in het Europees Parlement verwacht.
Daarna maakten we kennis met de voorzitter van het Europees Parlement.
Dhr.Jerzy Buzek weidde uit over het belang van Europa voor jonge mensen en voor de toekomst van ons allen. Uiteraard werd ook de werking van het Parlement toegelicht.
Na een kort vragenuurtje was het tijd voor de lunch.
De leerkrachten kregen een afzonderlijk programma en konden zo kennismaken met de begeleiders van de andere delegaties. Op die manier werden contacten leggen voor eventuele uitwisselingsprojecten.
In de namiddag stonden ceremoniƫle plichtplegingen, die bij elke officiƫle gebeurtenis horen, op het programma. Maar er was ook een interessant debat waar we heel wat van opstaken.
Op het einde van de namiddag mochten we een Europese vlag in ontvangst nemen. Daarnaast kreeg ieder van ons nog een bronzen plaatje als aandenken aan dit zalige en unieke weekend in Straatsburg. '