In Memoriam Edouard Rosseel

' Zoals dennen de vorm van de wind bewaren,
hoewel de wind weg is, niet hier is.
Zo bewaren de woorden de vorm van een mens,
ook als de mens weg is, niet hier is. '

G. Seferis

Met droefheid vernamen we het overlijden van de heer Edouard Rosseel, oud-directeur van onze school.
Dhr. Rosseel was licentiaat Romaanse Filologie en jarenlang (1965 - 1973) leraar Frans aan ons Atheneum. Tussen 1973 en 1983 was hij assistent aan de Universiteit Gent (Departementen Franse Literatuur en Bijzondere Methodiek van het Frans). Na een tweejarig verblijf als directeur van het Centro de Linguistica Aplicado te Sao Paulo (Brazilië), keerde hij in 1985 terug naar de Voskenslaan waar hij opnieuw leraar Frans werd.

Van 1 september 1988 tot aan zijn pensionering op 1 januari 2000 vervulde hij bij ons de functie van directeur. In die jaren kende onze school een groei van 700 tot nagenoeg 1000 leerlingen en werd de topsportschool Gent aan het Atheneum toegevoegd.

Dhr. Rosseel bekleedde het ambt met enthousiasme en waardigheid.  Hij was een man van principes, een man met gezag en begrip, een directeur met een visie.

In het Liber Magistrorum, dat mede dank zij hem gerealiseerd werd, lezen we zijn Woord vooraf op pagina 5 :

' In 1957 hebben 650 jonge mensen samen met hun leerkrachten de Voskenslaan opgestart. Nu telt het Vossenkot er duizend meer (1), die allen de grote traditie hoog houden.
Ik ben trots op de Vossen. Zij hebben geleerd de wereld en zichzelf kritisch te benaderen, met dat slimme korreltje zout, soms met een vleugje peper dat de geest aanwakkert en één enkel keertje de maag doet oprispen, maar dat er nooit in slaagt hun humanistisch vertrouwen in de toekomst te doen wankelen. '

Mooie, wijze woorden.
Wij zijn zeer dankbaar voor wat hij voor onze school heeft gedaan en betekend.

In naam van de gehele schoolgemeenschap Voskenslaan bieden wij aan familie en vrienden onze innige deelneming aan.

 


(1) Basisschool, Middenschool en Atheneum hebben in 1995 samen meer dan 1600 leerlingen.